САМОТНІСТЬ ТА ШЛЮБ

Сосредоточиться по средам

На жаль, досить часто люди одружуються для того, щоб уникнути самотності.

Коли Господь Бог сказав: «не добре, щоб бути чоловіку самотнім”, – Він мав на увазі першого чоловіка – Адама, а не мене, чи вас. Адам насправді був самотньою людиною, незважаючи на те, що він спілкувався з Богом. Його шлюб з Євою – був єдиною можливістю вийти за межі своєї людської самотності.

Ми не самотні, як Адам, тому що знаходимось в людському середовищі, але інколи нам може здаватись, що ми – самотні. М. Цвєтаєва згадувала, що в еміграції вона була «совершенно одинокой». «Всяк дом мне чужд, всяк храм мне пуст», – написала вона. 

Сучасній людині, для того, щоб її дім не був чужим, і храм – не був порожнім (як парадоксально це не звучить), потрібно свідомо шукати усамітнення. Усамітнення – це добровільна відмова від взаємодії з іншими людьми у пошуках себе, у пошуках Бога. За словами Т. Мертона, людина знаходиться в усамітненні «залишаючись таким же жебраком та знедоленим, як Бог в душах багатьох людей. Мало хто Його чує, коли Він нагадує людям, що як тільки вони знайдуть внутрішнє усамітнення і оцінять його, вони знайдуть Бога і дізнаються, що кожен з них дійсна особистість».

Здається, що слова «самотність» (рос. «одиночество»), «на самоті» мають негативну конотацію, а схожі – «самітність» (рос. «уединние»), «усамітнення» – позитивну. Саме в усамітненні ми виходимо за межі центру себе і усвідомлюємо себе вільною особистістю. За словами М. Цвєтаєвої: «уединение: в груди ищи и находи свободу».

Віруюча людина, згідно Святого Письма, взагалі не знаходиться на самоті, а в спільності з Богом Сином та Богом Отцем. “… Я (Ісус) перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь”. “Сам (Бог) бо сказав: Я тебе не покину, ані не відступлюся від тебе!”.

Укладати шлюб, рятуючись від самотності, людині не личить. Жити потрібно не за інстинктами, а за розумом. 

Слово «шлюб» походить від виразу «(з‘єднатись) з любов‘ю». Для того, щоб з’єднатись з любов’ю спочатку потрібно визнати себе особистістю, яка живе в спільності з Богом та людьми, і лише потім – чоловіком, чи дружиною в шлюбі. У спільності з Богом і власний дім, і храм не залишаться порожніми ніколи.

Примітки

Буття 2:18 UBIO

М. Цветаева. «Тоска по родине,..»

http://www.klassika.ru/stihi/cvetaeva/toska-po-rodine.html

Томас Мертон, «Философия одиночества», Перевод с английского А. Кириленкова, М. 2007. 

Цитата по https://www.portal-credo.ru/site/?act=tv_reviews&id=257

М. Цветаева, «Уединение: уйди…»

http://www.tsvetayeva.com/poems/uedinenie

Матвiя 28:20 UBIO

Євреїв 13:5 UBIO